Atletika logo

Soustředění 2024

V pondělí 12.8. se 30 atletů a trenérů našeho oddílu vydalo na již tradiční soustředění v Novém Městě na Moravě. „Přivítání“ nás však moc nepotěšilo: „rekonstrukce atletické dráhy se protáhne minimálně do středy“ – a trenérům se začalo kouřit z hlavy, jak začali zvažovat, co dál.

Ale jak se říká – všechno zlé je k něčemu dobré 😊

Tréninkové plány jsme pružně překopali a místo technických tréninků jednotlivých disciplín jsme začali makat na fyzičce, síle, dynamice, rychlosti i vytrvalosti. Hned v pondělí jsme využili nízko střiženého okraje louky k otestování síly a rychlostní vytrvalosti při běhu do kopce, k tomu jsme zaposilovali a potrénovali dynamiku. Blízký rybník Koupaliště má stále pěknou vodu a tak po tréninku a protažení zchladil zmožené údy a těla našich atletů.

Hned v úterý ráno malá skupina skokanů (2x tyč a 2 dálka) vyrazila autem „na skok domů“ – na domácí stadion v HB. Sobotní závody vyžadovaly aspoň trošku přípravy.. Tím se vyhnuli dřině většiny účastníků soustředění, na které čekaly smrtící schody tribuny ve Ski Aréně…. 

K odpolednímu kruhovému tréninku jsme pak využili zahradu s hřištěm u penzionu a dle stavu propocených triček byla tréninková nálož docela velká.

Středa je tradičním výletním dnem a letos tomu nebylo jinak – mladé atlety čekal okruh NMnM – Medlov – Tři Studně – Sykovec – Vlachovice – Ski Aréna – NMnM. Počasí nám přálo, výlet zpříjemnilo koupání na Sykovci, pobavila decentní úprava rtů Kuby F. a Vojty T. vosím žihadlem.. 😊 Obrovská smůla pak 100m před penzionem potkala Báru Moravcovou, která na si na hrbolaté cestičce způsobila ošklivý výron kotníku, se kterým skončila na pohotovosti. Ale zase má krásné nové berle 😊 Každopádně však přišla o sobotní závody ll.ligy žen a výrazně se omezila i její další příprava…

Na čtvrteční dopoledne asi atleti moc rádi vzpomínat nebudou – výběhy prudkých stoupání ve Ski Aréně u pověstného tunýlku řádně prověřily silové a dynamické schopnosti. Jiskře jsme určitě ostudu neudělali, naši přípravu si se zájmem filmovali i kolemjdoucí turisté (tak snad nás neudají za týrání dětí 😊).

Odpoledne jsme proto využili zázemí Městských lázní – hodinu v posilovně a cvičebním sále jsme pak pořádně vyplavali a vyplavili v bazénech.

Páteční ráno jsme opět strávili u penzionu kruhovým tréninkem a protahováním. Když jsme odpoledne zamířili opět do Ski Arény, orosila se většině atletů čela. Čekalo je však zábavné posilování na workoutovém hřišti v lese mezi lyžařskými dráhami – vyzkoušeli si od různých hrazd a bradel, přes šplh na laně, chůze po slackline až po posilování za využití moderních technologií v podobě pomůcky Blazepod.

V sobotu dálkařky Šárka a Kája spolu s tyčkařem Vojtou vyrazili na závody ll.ligy dospělých v Jihlavě. Při té příležitosti se mohli přesvědčit, jak je těžké závodit s intenzivním tréninkem během předchozích dní v nohách. Výsledkově to bylo spíše bolavé, výkony utahané, Vojtu jsme dokonce vyhlásili nejlepším skokanem o tyči z místa 😊 Přesto však závody přinesly to co jsme očekávali – že jsme připraveni pro podzimní část sezóny dobře a je potřeba především řádně zregenerovat a potrénovat techniku.

Většina, která zůstala v místě soustředění absolvovala odrazový a dynamický trénink u pezionu a na oblíbené kopcovité louce.

Odpoledne nás pak liják zahnal podruhé během soustředění do prostor Městských lázní se stejným programem jako ve čtvrtek.

Před nedělním odjezdem pak čekala na atlety týmová soutěž – rozděleni na tři týmy (Běžci, Skokani, Mrtvoly) vyrazili hledat určené body, u kterých se museli vyfotit. U Penzionu se pak seběhli všichni defacto zároveň 😊

Soustředění není jen o fyzické přípravě, ale také o přípravě teoretické a taky o zábavě. V průběhu tak atleti absolvovali přednášku o Výživě sportovce (prezentace je k dispozici v KISu v sekci Dokumenty), skokani měli video-analýzu techniky dálky, tyče i sprintu. Většina také absolvovala tradiční pohovory s trenéry. Poseděli a zazpívali jsme si u ohně i si zablbli ve volném čase.

Trenéři hodnotí soustředění jako velmi vydařené. Díky tomu, že jsme nakonec byli celý týden bez stadionu, objevili jsme mnoho skvělých tréninkových prostor v okolí, běžci naběhali po lesích okolo Ski Arény pěkných pár km. Většina svěřenců si zaslouží velkou pochvalu, že soustředění zvládli a odmakali, věříme, že nabitou sílu prodají v podzimních závodech. 

A za rok se v termínu 4.-10.8. těšíme, že vyzkoušíme i nový tartan 😊

Fotky a videa najdete v oddílové Fotogalerii a na Instagramu

Další aktuality

Počasí ruší tréninky i závody!!!

Upozorňujeme všechny atlety, že byly ze strany Českého i Krajského atletického svazu po dohodě s pořadateli ODLOŽENY atletické soutěže z nadcházejícího víkendu na náhradní termíny