Atletika logo

Unikátní počin žactva na Mistrovství kraje Vysočina

V neděli se na MK v Jihlavě představilo 23 zástupců našeho oddílu v kategoriích mladšího a staršího žactva a dále mimo soutěž 3 tyčkaři z kategorie dorostu. Zmiňovaný unikátní počin spočívá ve faktu, že téměř všichni žáci a žákyně si připsali buď osobní rekord nebo získali cenný kov. Celkem vezeme z jihlavského stadionu 17 medailí, z toho 5 titulů, a dalších několik čtvrtých míst a startů ve finále.

Obrovskou radost nám také udělal návrat našich holek (Adélky Karasové, Báry a Kačky Moravcových) po zranění – po téměř roce, kdy se potýkala s bolestí kolene, které vyvrcholilo v dubnu operací, se opět představila ve výšce Áďa Karasová a nenechala nikoho na pochybách, že snad zapomněla skákat – ve výšce obhájila pozici korunní princezny a za výkon 147cm si odvezla stříbro (ani 151cm nebylo beznadějných).

Při absenci Honzy Aubuse, který bojuje se zápalem plic byly ve skocí krom Adélky zraky upřeny na kategorie mladších žákyň a žáků. Mezi dívkami přidala další stříbro ve výšce Kája Stránská výkonem 137cm, přičemž jako u Adélky vyšší výška 141cm spadla jen těsně. Druhé druhé místo přidala Kája i v dálkařském sektoru díky osobáku 448cm – s ohledem na nedošlap se určitě můžeme příští rok těšit na další uchazečku o 5ti metrovou vzdálenost. Osobák si připsala i Amálka Hejná za 369cm.

V dálkařském sektoru se také představila jedna ze dvou nových tváří v našem oddíle – Eda Kopecký. A uvedl se skvěle, neboť výkonem 476 cm si vybojoval premiérový vysočinský titul! Se zákeřností atletických pravidel a také notné dávky smůly se potkal Prokop Fridrich – nejprve nešťastně těsně přešlápl dlouhý krásný skok, o tom, který by jinak asi znamenal stříbro, druhý (435)i třetí (434) skok měl shodný s nakonec třetím chlapcem a o Prokopově bramboře tak rozhodl až třetí nejlepší výkon!  Pouhý 1cm dělil od bronzu také Míšu Hubáčka, který si udělal nový osobák 434cm. 

Velkou radost nám však všichni tři kluci udělali i na trati 60m, kde se všichni tři představili ve finále – Eda přidal stříbro ve skvělém čase 8,13s, Proky opět sbíral za o rok staršími kluky brambory a Míša byl 8. Prokop si však ještě před tím v rozběhu vytvořil nový osobák 8,67s, se kterým by postoupil do finále i mezi staršími žáky!!! 

Kdo je na Vysočině letos nejrychlejší mladší žákyně nenechala nikoho na pochybách Ella Vencovská a zvítězila v běhu na 60m i navzdory nataženému přitahovači stehna. Zranění ji však bohužel limitovalo v běhu na 150m, kde i navzdory silné bolesti doběhla 6. a tak přenechala titul své oddílové kolegyni Viki Novákové, která jako jediná zmáčkla čas pod 21s – 20,84s v protivětru -3,9m/s je skvělý výkon!!! Šedesátka vystavila stopku Zuzce Brigantové, které uteklo finále o jediné místo a skončila 9., bohužel si však lehce pochroumala kotník a ke startu 150m nenastoupila. 

Finálové zastoupení jsme měli i v kategorii starších žáků díky Vojtovi Doležalovi. V prvním finále Vojta zaběhl skvěle kolem 4.místa, bohužel se však kvůli technickému problému s kamerou musel běh opakovat a tam už se Vojtovi tolik nedařilo. Přesto je finálová účast hodna pochvaly. Zdenda Pecen si i v silném protivětru vytvořil osobák 8,82s.

Protivítr -2,8m/s bohužel silně ovlivnil i běhy na 150m a kluci tak nemohli úplně prodat, co v nich je, přesto si Zdenda opět vytvořil osobák 21,03s.

Ještě horší podmínky -3,0m/s pak znamenaly konec medailových ambicí Prokopa Fridricha mezi mladšími žáky – se svojí drobnou postavou se proti větru bil po boku s Míšou Hubáčkem statečně, ale marně, přesto 5.a 6.místo rozhodně není špatné (obzvláště když mezi ročníkem 2012 byli nejrychlejší).

Na nejkratších překážkách se představila mezi mladšími žákyněmi Amálka Hejná a udělala nejen sobě radost krásným novým osobákem 13,01s. 

V delších tratích jsme rozhodně medailové ambice měli. Mladší žactvo čekala trať 800m a s ohledem na množství přihlášených dívek startovaly dva běhy. Na to bohužel doplatila Viki Nováková, která toužila přidat druhý titul. Pomalý běh (2:34,42), kde neměla Viky moc konkurenci, dal šanci druhému běhu, ve kterém spolupráce třebíčských dvojčat slavila úspěch a odsunuly Viki na nakonec 3.místo, což je ale i tak skvělé. Na rychlejším běhu naopak vydělala Šárka Sukupová, která si tak vylepšila osobák o 15vteřin na 3:05,52.

Druhý nováček v družstvu mladších žáků přinesl trochu nečekaný další titul – Kuba Trdý zaběhl v sólozávodě 2:29,76 a mohl si počkat na zlato 😊 S Kubou se na start postavil i druhý „hlinečák“, o rok mladší Miki Bříza, a posunul si osobák o parádní půlminutu!!! Nově se tak pyšní výkonem 2:46,07 a znamenal 6.místo.

Starší žactvo čekala trať 1500m a my jsme čekali jak se povede Filipovi Korečkovi. Ten zúročil nejen naběhané km, ale také běžeckou sílu a rychlost a v dramatickém závodě nádherným 200m finišem vybojoval další stříbro pro naši výpravu za suverénním Davidem Hamerským.

Že máme v Brodě skvělé oštěpaře se všeobecně ví a naši žáci nenechali nikoho na pochybách. Mezi staršími žáky novým osobákem přes 30m – 30,40m vybojoval Vilém Nigoš stříbro, bronz přidal David Kocman výkonem 29,25m.

Suverénně však ovládli svoji kategorii mladší žáci, kteří OBA přehodili dosavadní oddílový rekord!! Vítězství si nakonec hodil výkonem 33,00m Lukas Kučera, stříbro si vyházel Standa Ludvík hodem 32,30m a byli jediní dva přes 30m. Kluci se tak zařadili do prvních 21 oštěpařů mlžáků v ČR.

V mladších žákyních jsme přidali další brambůrku – čtvrtá byla Nikča Petrlíková, zato však v novém oddílovém rekordu 24,97m! Jen 5cm dělilo od hranice 20m Vendy Trachtulcovou s osobákem 19,95m. Osobák si v oštěpu připsala i Viki Piklová. 

Medailovou radost si Niki Petrlíková udělala v kriketu, kde si prvním životním hodem přes 40m (40,65m) vybojovala bronz. Výkon 32,36m stačil Vendy Trachtulcové na 7.místo.

Druhý kriketový bronz přidal Lukas Kučera výkonem 47,48m, osobák a další 4.místo pro oddíl přidal Standa Ludvík za 46m.

Dvě holky vrhačky se představily také v koulařském kruhu, kde se dle očekávání nejlépe dařilo Viki Piklové, která poprvé překonala 8m a za 8,04m byla na krásném 6.místě. Vendy vrhla kouli do vzdálenosti 7,12m.

Od závěrečných štafet jsme zejména v mladším žactvu měli velká očekávání. Mladší kluci nastoupili v pozměněné sestavě s Edou a bez Lukase (kterého stále trápí tříslo). Vybojovali skvělé druhé místo za Třebíčí v novém oddílovém rekordu – poprvé stáhli čas pod 33s na 32,93s.

Holky letos štafetám vládnou, tak jsme se těšili na další titul.. Bohužel ztracený kolík na první předávce zhatil nejen šance na titul a oddílový rekord, ale také na medaili. I navzdory vracení se pro kolík a následnému úprku doběhly holky 7. Větší radost tak určitě měla naše kombinovaná vrhačsko-běžecká štafeta, která mezi 11 štafetami doběhla devátá.

O další vylepšení oddílového rekordu se postarala i štafeta starších žáků, kteří v čase 31,86s doběhli čtvrtí.

Mimo soutěž se představili i naši dorostenečtí skokani o tyči. Poprvé po ošklivém červnovém zranění skákala Kačka Moravcová a 241cm po pouhých 3 trénincích znamená především radost, že se nebojí skákat a může se opět začít naplno připravovat. Bára Moravcová se během týdne na trénincích prala s rozběhem (po ošklivém výronu kotníku před prázdninami a na soustředění) a tak byl trenér sinalý hrůzou, zda se vůbec odrazí… Inu odrazila se… a to tak, že trenérovi spadla brada, neboť z toho nakonec byl nový oddílový rekord 308cm a další postupná výška 313cm nebyla bez naděje. 

U Vojty Trachtulce byla hlavně otázka, zda zvládne rychlý rozběh skloubit s technikou. No ideální to nebylo, nicméně 328cm je pouze 2cm pod jeho rekordem a 338cm bylo velmi nadějných.

Při závodech trenéři preferovali disciplíny, kterým se děti dlouhodobě věnují, před laciným získáváním medailí ve slabě obsazených disciplínách. Vojta Doležal tak sice neobhajoval loňskou medaili z kladiva, ale účast ve finále 60m mu určitě udělala větší radost (trenérům určitě!). Také Lukas Kučera se raději soustředil na oštěp a kriket a nenastoupil v kouli či na 60m (kde ho stejně limitovalo zranění). A stejně tak Viki Nováková, která reprezentovala kraj na ODM na trati 60m, tuto disciplínu vynechala, aby se mohla soustředit na 800m. Přesto je medailová úroda skvělá a množství čtvrtých a pátých míst a hlavně osobních rekordů dává naději do dalších let, neboť v žactvu jsou značné rozdíly ve vyspělosti dětí a mezi jednotlivými ročníky v dané kategorii.

Výraznou měrou k závodům přispěli také naši rozhodčí, kteří Jihlavě s organizací vypomohli.

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE

Další aktuality

Počasí ruší tréninky i závody!!!

Upozorňujeme všechny atlety, že byly ze strany Českého i Krajského atletického svazu po dohodě s pořadateli ODLOŽENY atletické soutěže z nadcházejícího víkendu na náhradní termíny